Vodochody - AERO 270 “IBIS“

  Czech Republic
Dutch Aviation Support for the THE DUTCH AVIATION MAGAZINE
   “PILOOT EN VLIEGTUIG
cBusiness Planec
 

Aero 270 kan Tsjechiė in de zakelijke markt zetten

   
Dat er in Tsjechiė ook vliegtuigen voor de zakelijke markt worden ontwikkeld zullen slechts weinigen vermoeden. Een interessante verschijning is de Aero 270 die qua uiterlijk in eerste instantie aan de Pilatus PC-12 doet denken maar bij nadere bestudering toch duidelijke verschillen vertoont.     Zo is het toestel wat kleiner en is het stabilo in tegenstelling tot de PC-12 lager geplaatst. Onlangs zagen we de OK-INA met s/n 0006 op de internationale airshow van Kecskemet in Hongarije van augustus 2005, net terug van een tournee in de Verenigde Staten.
t

De Ae270 propjet heeft een brede cabine en is uitgerust met een single-engine turboprop. Deze motor, een PT6-A/66A komt van United Technologies en is in feite de Pratt & Whitney PT6-A/67 (PC-12) maar is gemodificeerd op punten als gearbox en aerodynamische omstandigheden. Het toestel is ontworpen om een breed scala aan missies te kunnen uitvoeren zoals transport van passagiers of goederen of beide 

l
C
Het maximum aantal passagiers bedraagt acht mensen, exclusief piloten. ( negen als er geen co-piloot meevliegt ) Aero Vodochody wil trachten met de Ae270 de markt voor kleine passagiersvluchten en vracht te penetreren in het algemene luchtvaart segment, als ook die van de uiterst goedkope operationele regeringsdiensten.    Het flexibele interieur kan worden omgebouwd in voornamelijk Executive, Commuter, Medevac en Combi/Vracht, maar kan ook worden geleverd voor Emergency, SAR, Foto of Paravlucht, Patrouille, NAV-training of anderszins op verzoek. Niet geheel onbelangrijk is de verhouding prijs-prestatie-kwaliteit verhouding die menig aspirant-koper aan het denken zal zetten ! 

Amerikaanse presentatie 

Het toestel is 1 van de 3 prototypes die door de Aero-Vodochody fabriek zijn gebouwd. Na een succesvolle presentatie op de NBAA 2003 in Orlando werden contracten afgesloten met Southstar in Uwalde, Texas om een speciaal executive interieur voor de Amerikaanse markt te leveren. In deze uitvoering volgde opnieuw een presentatie, nu op de NBAA 2004 

  in Las Vegas en werden er vele potentiėle klanten genoteerd. Helaas zou er vertraging in eventuele levering op treden omdat de F.A.A. erg strikt was met de certificeringen. Zo moest het toestel vele malen (> 400 x) onder verschillende condities bewijzen dat het probleemloos uit de spin kwam. Dat is gewoon altijd het geval aldus Ladislav Snydr, senior test pilot van de Aerofabriek, maar de F.A.A. staat op het standpunt; eerst zien en dan geloven.
k
Fabrieksfoto - Aero Vodochody 
Cockpit, met twee zijingangen Aero 270 vervoert bijv. acht personen en 2 piloten.
Senior testpiloot Ladislav Snydr liet ons het toestel zien en gaf uitleg 

Na het halen van de F.A.A. goedkeuring en de check C.A.A. certificatie, een proces wat bijna afgerond is, zal de Aero 270 voor het Europese EASA certificaat gaan. Het vliegtuig vervoert 8 personen, eentje meer als de co-piloot niet meevliegt en kan 4 ton vracht meenemen met een vliegbereik van meer dan 6 uren.

Zoeken naar orders en keuze voor toekomst

Door de lange overbruggingstijd  moeten de orders weer opnieuw binnengehaald worden. Een andere complicerende factor is dat de vleugel in Taiwan wordt gemaakt door AIDC waarmee een joint venture bestaat onder de naam IBIS en op dit moment zijn dan ook slechts 3-4 vliegtuigen snel leverbaar. IBIS overweegt om of door te gaan met de serie productie van de Aero 270 of een iets grotere versie te maken die zal worden aangeduid als de Aero 270 B. Van deze versie zal de romp iets langer zijn en de vleugel een iets ander model hebben resulterend in verbeterde prestaties. Nadeel is dat dan het gehele certificatie circus  opnieuw begint en serie productie pas in 2008 verwacht kan worden.

Wim Das en Kees Otten - Dutch Aviation Support

Up to other articles: Verder naar andere artikelen:
Thank you Ladislav Snydr for your welwilling explanation and time !